niedziela, 27 października 2019

Matcha - poziom mi-szczo-ski

Tytułowy poziom w przygotowaniu tytułowej herbaty wymaga starannie dobranych akcesoriów, techniki jedynej w swoim rodzaju i tytułowej herbaty; woda też jest przydatna.
Akcesoria:
- bambus wystrugany w formę łyżeczki, radzi sobie z odmierzeniem porcji zielonego proszku,
- bambusowy pędzelek, nieco już wygryziony - zasługa specyficznej techniki,
- czarka - przepiękne naczynie autorstwa aurora.
Technika - jedyna w swoim rodzaju, zużywa bambusowy pędzelek, daje w efekcie zieloną pianę.
Herbata - jest zielona, zieleń nieco wyblakła (może być to spowodowane terminem ważności), jest w większości w proszku, co nie jest w proszku jest w bryłkach (może być to spowodowane terminem ważności).
Woda - z kranu zimna, zagotowana, ostudzona (nie powiem, czasem kusi już odpowiednia temperatura prosto z kranu)
Powyższe wskazówki wymagają osobistego przepraktykowania, jak wiadomo trening czyni mi-szcza.



4 komentarze:

  1. Prawdę mówiąc, to wybór dobrej herbaty nie jest łatwym zdaniem. Tym bardziej jeśli chodzi o herbatę do gastronomii. Z tego co wiem, to wielu restauratorów stawia na herbatę z https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dla-gastronomii/herbaty-premium A ty, jak myślisz? To dobry wybór?

    OdpowiedzUsuń